Co nedělat při užívání antibiotik? Vše, co musíte vědět o laktobacilech a probiotikách

Co nedělat při užívání antibiotik? Vše, co musíte vědět o laktobacilech a probiotikách

Antibiotika vás zachrání, ale mohou vás i zničit - a to nejen tělo, ale i vaši střevní mikroflóru. Když jste už jednou brali antibiotika, možná jste si všimli, že po nich měli většina lidí průjem, zácpu, nebo se cítili jako by měli v břiše nějaký prázdný prostor. To není náhoda. Antibiotika nezabíjejí jen špatné bakterie. Zabíjejí i ty dobré. A mezi těmi dobrými jsou především laktobacily.

Nepijte mléko a kyselé mléčné výrobky během léčby

Mnoho lidí si myslí, že když berou antibiotika, měli by pít více mléka nebo jogurtu, aby si „doplnili“ bakterie. To je chyba. Mléko obsahuje laktózu, která se při užívání antibiotik může stát problémem. Antibiotika narušují enzymy, které štěpí laktózu. Výsledek? Příznaky jako břišní křeče, plynatost, nebo průjem se zhorší. Nejde o to, že mléko „ruší“ účinek antibiotik - ale že vaše střevo je zatím příliš citlivé na jeho zpracování.

Nezabíjejte si čas tím, že se snažíte „nahrát“ probiotika přes obyčejný jogurt. Většina obchodních jogurtů obsahuje jen několik kmenů laktobacilů, a to v množství, které je příliš nízké, aby mělo vliv. Navíc tyto kmeny často nejsou odolné vůči kyselině žaludeční. Takže i když jich sníte kilo, většina z nich zemře ještě předtím, než dorazí do střev.

Nepřestávejte brát antibiotika, i když se cítíte lépe

Je to jedna z nejčastějších chyb. Už se cítíte lépe? Skvělé. Ale to neznamená, že všechny bakterie zemřely. Některé jsou jen zpomalené. Když přestanete brát antibiotika dříve, tyto odolné bakterie přežijí a začnou se množit. A to vede k rezistenci - tedy k tomu, že příště antibiotika už nebudou fungovat. To není jen váš problém. To je problém celé společnosti.

Podle studie z European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases přes 40 % pacientů přestane brát antibiotika dříve, než je lékař doporučil. A přes 60 % z nich to udělalo proto, že se cítilo lépe. Nechte lékaře rozhodnout, kdy je léčba hotová. Ne vy.

Nepoužívejte probiotika ve stejnou dobu jako antibiotika

Když berete antibiotika a probiotika najednou, antibiotika prostě zabijí probiotické bakterie, ještě než se dostanou do střev. To je jako kdybyste vložili nový motor do auta, které právě jelo přes písek - motor se zasekne ještě předtím, než se rozjede.

Pravidlo je jednoduché: laktobacily a jiné probiotické bakterie berete alespoň 2 hodiny po antibiotiku. Nebo ještě lépe - po dokončení celého kurzu. Většina odborníků doporučuje začít s probiotiky až 2 až 3 dny po poslední dávce antibiotika. Takto máte šanci, že se vám střevo opraví, než se začnou množit škodlivé bakterie.

Střevo jako zahrada s přírodními prebiotiky a zdravými bakteriemi, antibiotika jako bouřka.

Nepřehánějte s probiotiky

Když jste po antibiotikách všichni zmatení, najdete na regálech v lékárně desítky probiotik. Některá obsahují 50 miliard nebo dokonce 100 miliard jednotek tvořících kolonii (CFU). To zní jako super-výkon. Ale většinou to není.

Podle výzkumu z Journal of Clinical Gastroenterology není větší množství vždy lepší. Pro běžného dospělého postačí 5-10 miliard CFU denně, pokud máte za cíl obnovit střevní mikroflóru. Vyšší dávky nevedou k rychlejšímu zotavení - ale mohou způsobit plynatost, nadutí nebo dokonce zácpu.

Důležitější než množství je kmen. Hledáte probiotikum s kmeny jako Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus nebo Bifidobacterium lactis. Tyto kmeny mají nejvíce důkazů o účinnosti při obnově střevního mikrobiomu po antibiotikách.

Nepřehánějte s cukrem a zpracovanými potravinami

Po antibiotikách se v těle může začít rozmnožovat kvasinka Candida. A co jí dává energii? Cukr. Všechny zpracované potraviny - od sladkých nápojů přes bílý chléb až po zmrzlinu - obsahují cukry, které kvasinky milují.

Když se po antibiotikách jíte jako předtím, vaše střevo se nejen nezotaví - bude se ještě více poškozovat. Doporučuji 2-3 týdny snížit cukr, bílou mouku a rafinované sacharidy. Nahraďte je zeleninou, ovoce s nízkým glykemickým indexem (jablečným ocetem, jahodami, borůvkami), celozrnnými obilovinami a bílkovinami.

Neříkám, že musíte jíst jen rýži a zeleninu. Ale pokud chcete, aby vás po antibiotikách neštípal břicho a nebyla vám zácpu, tak trochu se omezte. Váš střevní trakt vám za to poděkuje.

Nepoužívejte antibiotika bez předpisu

Největší chyba, kterou lidé dělají, je brát antibiotika z předchozího předpisu. „Měl jsem to předtím, tak to znovu vezmu.“ Ne. To je nebezpečné. Každá infekce je jiná. Každý patogen je jiný. A antibiotikum, které pomohlo před třemi měsíci, může být úplně neúčinné teď.

Navíc, když si antibiotika předepíšete sami, nevíte, jak dlouho je brát. A to vede k neúplné léčbě - a tedy k rezistenci. V Česku je podle dat Ministerstva zdravotnictví přes 30 % případů rezistence na penicilin a makrolidy způsobeno přesně tímto způsobem.

Neexistuje „bezpečné“ antibiotikum. Každé má vedlejší účinky. A každé může poškodit vaši mikroflóru. Nechte lékaře rozhodnout, co je potřeba a kdy.

Hodiny ukazují 2hodinovou mezera mezi antibiotiky a probiotiky, kapsle překračuje most.

Nepřehlížejte výživu, která podporuje laktobacily

Nejen probiotika pomáhají. Především prebiotika. To jsou vlákniny, které krmí vaše dobré bakterie. A laktobacily jsou mezi těmi, které je nejraději jedí.

Hledáte přírodní zdroje prebiotik? Zkusíte:

  • Česnek a cibule
  • Brokolice a červená řepa
  • Škrobové potraviny jako chladná rýže nebo brambory
  • Plody, jako banány, jablka nebo hrušky
  • Černé čočky a fazole

Tyto potraviny nejsou jen zdravé - jsou klíčové pro obnovu střevního mikrobiomu. A nejde o to, že je sníte po antibiotikách. Je důležité, abyste je začali jíst už během léčby. Ano, i když máte průjem. Vláknina pomáhá střevu obnovit sebe sama.

Co dělat, když po antibiotikách máte průjem nebo nadutí?

Je to běžné. A neznamená to, že jste něco udělali špatně. Střevní mikroflóra se obnovuje obvykle za 4-6 týdnů. Ale můžete to urychlit.

První krok: přestanete s alkoholem a kofeinem. Oba ovlivňují střevní motilitu a zhoršují zánět. Druhý krok: pije teplou vodu s citronem. To pomáhá kyselému žaludku a podporuje trávení. Třetí krok: zvažte probiotikum s více než jedním kmenem laktobacilů - a nezapomeňte na Bifidobakterie. Tyto bakterie jsou zvláště důležité pro obnovu tlustého střeva.

Nepoužívejte antidiarheální léky jako loperamid bez potřeby. Můžete zadržet průjem, ale neřešíte příčinu. A ta je - narušená mikroflóra.

Když se cítíte zpět, nezapomeňte na dlouhodobou péči

Po 4-6 týdnech se můžete cítit jako předtím. Ale vaše střevo ještě nebylo naplněno. Nezastavujte příjem prebiotik a probiotik jen proto, že „je to v pořádku“. Střevní mikroflóra je jako zahrada - potřebuje pravidelnou péči.

Pravidelně jíte kvašené potraviny: kefír, natto, kimchi, kvasové chleby. Pijte více vody. Spíte dost. A vyhýbáte se stresu. Všechno toto ovlivňuje střevo. A když máte zdravé střevo, máte zdravější imunitu, lepší náladu a méně zánětů.

Můžu brát probiotika během léčby antibiotiky?

Ano, ale ne ve stejnou dobu. Berete je alespoň 2 hodiny po antibiotiku. Nebo lépe - po skončení celého kurzu. Pokud je berete najednou, antibiotika zabijí probiotické bakterie, než se dostanou do střev.

Jak dlouho trvá obnova střevní mikroflóry po antibiotikách?

Obnova trvá obvykle 4-6 týdnů, ale u některých lidí může trvat i 3-4 měsíce, zejména pokud byla léčba dlouhodobá nebo opakovaná. Důležité je podporovat mikroflóru prebiotiky a probiotiky po celou dobu.

Jsou jogurty dostatečné jako probiotikum po antibiotikách?

Ne. Většina obchodních jogurtů obsahuje příliš málo živých kmenů a ty, které obsahují, nejsou často odolné vůči žaludeční kyselině. Pro účinnou obnovu potřebujete probiotikum s ověřenými kmeny jako Lactobacillus rhamnosus GG nebo Bifidobacterium lactis v dávce 5-10 miliard CFU.

Může antibiotikum způsobit ztrátu hmotnosti?

Ano. Narušení střevní mikroflóry může ovlivnit trávení, vstřebávání živin a dokonce i chuť do jídla. Někteří lidé po antibiotikách ztrácejí hmotnost z důvodu průjmu, ztráty apetitu nebo nesprávného vstřebávání. Pokud ztrácíte váhu bez důvodu, kontaktujte lékaře.

Co je lepší - probiotikum nebo kvašené potraviny?

Oboje. Kvašené potraviny jako kefír, kimchi nebo natto přinášejí širokou škálu kmenů a přirozené prebiotiky. Probiotika v tabletách jsou přesnější a obsahují konkrétní kmeny v ověřené dávce. Nejlepší je kombinace: probiotikum během léčby a kvašené potraviny dlouhodobě.

Pamatujte: antibiotika jsou silný nástroj. Ale nejsou „bezpečným“ nástrojem. Vaše tělo se snaží zůstat v rovnováze - a vy mu můžete pomoci, když víte, co dělat a co ne. Laktobacily nejsou jen přísadou do jogurtu. Jsou základem vaší imunity, vašeho trávení a vašeho celkového zdraví. A když je poškodíte, obnovit je není snadné. Ale možné je. Stačí vědět, co nechat být.